COVID Vizsgálatok

SARS CoV-2 PCR TESZT INFORMÁCIÓK

A vizsgálat előnye

A legmagasabb érzékenységű és legmegbízhatóbb laboratóriumi vizsgálati módszer a covid -19 betegségért felelős vírus kimutatására. Tünetmentes hordozók is kiszűrhetők. Hatóságilag elfogadott teszt típus. Uniós digitális covid igazolvány kiadásához alkalmas.

Milyen esetekben érdemes PCR tesztet végezni?
 • Igazolt koronavírus fertőzöttel történő kontaktot követően
 • Tünetek megjelenése esetén
 • Magánegészségügyi szolgáltatás igénybevételéhez
 • Műtétek, beavatkozások előtt álló személyek részére
 • Utazáshoz
SARS CoV-2 PCR teszt menete a Szófia Magánklinikán

A PCR teszt előtt legalább 3 órával nem szabad enni, inni, dohányozni, fogat mosni, szájvizet használni.

A mintavételezéshez szükséges kitölteni egy beleegyező nyilatkozatot.

A mintavételi és adminisztrációs folyamat összesen 10 percet vesz igénybe.

A PCR teszt ára klinikánkon: 18.900 Ft

Elkészülési idő: 1 nap. Az eredmény kiküldés e-mailben történik a következő naptári napon.

Amennyiben meghatározott időn belül szükséges Önnek az eredmény, kérheti sürgősségivel, mely a mintavételt követő naptári napon 00:00 – 04:00 között érkezik meg.

Sürgősségi díj: 5.000 Ft

A PCR vizsgálathoz szükséges mintavételezés orr-garatból történik, egy vattás végű, flexibilis pálcával. A kapott mintát folyadékot tartalamzó mintatartó csőbe mossuk, melyben a reagens a fertőzött páciensek esetén azonnal inaktiválja a vírust, viszont akár 72 óráig megtartja a vizsgálathoz elengedhetetlen RNS szerkezetet.

SARS CoV-2 PCR tesztről bővebb tájékoztatás

A PCR teszt, azaz polimeráz láncreakció a vírus RNS örökítőanyagának kimutatására szolgál. Aktuális fertőzöttség igazolására használható, eddig ismert legmegbízhatóbb és legmagasabb érzékenységű vizsgálati módszer.

Polimeráz láncreakció: A levett mintából a laboratóriumban először reverz transzkriptáz (RT) enzim segítségével DNS örökítőanyagot készítenek a vírus RNS örökítőanyagából, majd az elkészült DNS szakaszt többszöri hevítéses folyamat révén felszaporítják a könnyebb vizsgálhatóság érdekében.

A PCR teszt már a tünetek megjelenése előtt is igazolni képes a fertőzöttséget, megfelelő mintavételezés mellett. Ez a módszer mutatja ki a lehető leghamarabb a vírus jelenlétét a szervezetben, akár a fertőzés első napjától kezdve.

SARS CoV-2 antigén gyorsteszt információk

SARS CoV-2 antigén gyorsteszt menete a Szófia Magánklinikán

Antigén teszt előtt legalább 3 órával nem szabad enni, inni, dohányozni, fogat mosni, szájvizet használni.

A mintavételezéshez szükséges kitölteni egy beleegyező nyilatkozatot.

Az antigén gyorsteszthez szükséges mintavételezés orr-garatból történik, egy vattás végű, flexibilis pálcával. A kapott mintát belemossuk a teszthez szükséges reagensbe. Ezt követően a mintát tartalmazó folyadékot a gyorsteszt megfelelő részére, megfelelő mennyiségben csepegtetjük. Az eredmény 10-15 percen belül leolvasható.

Az Ügyfeleknek szükséges megvárni az eredmény leolvasását, ezt követően hagyhatják el klinikánkat. Eredményközlés a mintavételtől számított 30 percen belül történik elektronikus úton.

A Szófia Magánklinikán Clungene® COVID-19 antigén gyorstesztet használunk, amely rendelkezik EU megfelelőségi nyilatkozattal, a termék az Európai Unióban regisztrálva van.

 • DIMDI regisztrációs száma: DE/CA05/IvD-238321-1547-00
 • OGYÉI nyilvántartási száma: HU/CA01/55505/20
 • Laterális tesztcsík immunkromatográfiás gyorsteszt kazetta.
 • Szenzitivitása (pozitív százalékos egyezése): 91,4%, specificitása (negatív százalékos egyezése): 100%

Az antigén gyorsteszt ára klinikánkon: 9.000 Ft
Visszavonásig kedvezményes áron: 6.500 Ft

Az ár magába foglalja a mintavételezés, a diagnosztika, valamint a hivatalos magyar nyelvű, illetve egy választott idegen nyelvű (angol, német, olasz, francia, spanyol) lelet minden költségét.  

SARS CoV-2 antigén gyorstesztről bővebb tájékoztatás

Aktív fertőzöttség igazolására, a koronavírus jelenlétének kimutatására használható teszt típus, amely a PCR teszttel ellentétben, csak a vírusfehérjék jelenlétét vizsgálja.

Pozitív antigén gyorsteszt eredmény esetében a fertőzés igazolt, a negatív antigén teszt esetében viszont nem zárható ki az esetleges fertőzöttség. Ennek oka, hogy a vírusfehérjék a betegség korai szakaszában még nincsenek jelen a szervezetben, valamint a fertőzés súlyosságától függően előfordulhat, hogy a nyálkahártyán kisebb mennyiségben jelennek meg. Ez esetben álnegatív eredményről beszélünk.

Az antigén gyorstesztek hátránya a PCR tesztekkel szemben, hogy az antigén teszt pozitivitásához a szervezeten belül jobban el kell terjednie a vírusnak. Míg a PCR teszteknél minimális a fals negatív tesztek valószínűsége, addig ez az arány antigén gyorsteszteknél magasabb friss fertőzés esetében.

A szakszerűen elvégzett antigén teszt a tünetek megjelenését követő 2-3 nappal mutatja a legjobb hatékonysággal az eredményt.

Ha a tünetek jelen vannak, de az antigén gyorsteszt eredménye negatív, ajánlott PCR teszt elvégzése is, a covid fertőzés biztos kizárásához.

SARS CoV-2 antitest vizsgálat információk

A vizsgálat előnye

Laborunkban steril klinikai környezetben történő vérvételt követően megismerhetjük szervezetünk immunválaszát. Megtudhatjuk, hogy milyen mértékben alakult ki a koronavírussal szemben védettség szervezetünkben.

Milyen esetekben érdemes ellenanyag tesztet végezni?
 • A koronavírus megbetegedés követően, a fertőzés utólagos igazolására.
 • Specifikus antitestek megjelenésének ellenőrzésére oltás után.
 • A jelenlegi járványhelyzetben sokan bizonytalanok további oltás igénylését illetően, azonban a Szófia Magánklinika megoldásokat kínál. Klinikánkon mintavételi díj nélkül elérhető a COVID-19 antitest vizsgálat, ami segít a kedves Ügyfeleinknek dönteni az oltás beadatásáról.

A vizsgált IgG antitestek megjelenése, a fertőzést követő 7-15 nappal várható.

A vizsgálat NEM alkalmazható aktuális fertőzőképesség meghatározására. Nem képes elkülöníteni a korábban lezajlott fertőzést az éppen aktívan zajló fertőzéstől.

SARS CoV-2 antitest vizsgálat menete a Szófia Magánklinikán

Vérvétel során történik a mintavétel. Éhgyomor nem szükséges, viszont bőséges folyadék, szénsavmentes ásványvíz, csapvíz fogyasztása ajánlott, a könnyebb vérvétel érdekében.

Időpontfoglalás lehetséges online időpontfoglaló felületünkön, telefonon, illetve személyesen magánklinikánkon.

Nincs várólista, jelenleg szerdai napokon 7:00 -10:30 van lehetőség igénybe venni a vizsgálatot.

SARS CoV-2 ellenanyag teszt ára klinikánkon: 9.500 Ft

Elkészülési idő: 3-5 munkanap

Eredmények értelmezése
 • A pozitív határérték: 50,0 AU/ml
 • Negatív az eredmény, ha a mért érték <50,0 AU/ml
 • Pozitív az eredmény, ha a mért érték > 50,0 AU/ml
SARS CoV-2 ellenanyag tesztről bővebb tájékoztatás

A SARS CoV-2 új koronavírus spike (tüske) receptor-kötő fehérje ellen termelt specifikus IgG antitest kimutatására alkalmas. A koronavírus megbetegedés ellen alkalmazott védőoltások eltérnek egymástól attól függően, hogy milyen ellenanyagot termelnek a szervezetünkben. Azon vakcinák esetében, amelyek csak a tüskefehérje termelését, illetve bejutását biztosítják a szervezetbe (mRNS-, és vektorvakcinák), kizárólag a tüskefehérje ellen termelődő antitestek vizsgálatára szolgáló tesztekkel mérhető az oltás után kialakult immunválasz.

IDŐPONTFOGLALÁS

Scroll to Top
Scroll to Top