DIETETIKA

A dietetikus felsőfokú végzettséggel rendelkező táplálkozástudományi szakember. Forduljon hozzá bizalommal, ha segítségre van szüksége egy hosszú távon is tartható, biztonságos és személyre szabott étrend kialakításában. Megelőzés céljából, vagy kialakult betegségek étrendjének összeállításában is keresse bizalommal dietetikusunkat.

IDŐPONTFOGLALÁS

06 20 567 8200

Milyen esetben ajánlott dietetikus szakembert felkeresni?

emésztőrendszeri betegségek:

  • IBS (irritábilis bélszindróma) és más nem szervi eredetű emésztőrendszeri betegségek
  • IBD gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, Colitis ulcerosa)
  • A FODMAP étrend esetén – az étrend a hazai és a nemzetközi szakmai irányelvek szerint gasztroenterológiai kivizsgálás után alkalmazandó elsősorban IBS-ben. Irodalmi adatok alapján és a klinikai tapasztalat szerint az IBS-es IBD-és betegek több mint háromnegyedénél enyhülést hoz a tünetekre nézve.
  • reflux
  • epekő
  • zsírmáj
  • hasnyálmirigy-gyulladás

lisztérzékenység, táplálékallergiák és intoleranciák:

  • lisztérzékenység (cöliákia)
  • ételallergiák (IgE alapú teszttel igazolt)
  • tejfehérje-allergia
  • fruktóz-intolerancia (fruktóz felszívódási zavar)
  • hisztamin-intolerancia
  • SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth, kontaminált vékonybél szindróma)

cukorbetegség, IR:

  • inzulinfüggő cukorbetegség – az étrend és az inzulinkezelés összehangolása
  • inzulinrezisztencia (IR) és az ehhez társuló betegségek (PCOS) étrendi támogatása 
  • 2-es típusú cukorbetegség étrendi támogatása
  • várandósság alatti diabetes, terhességi cukorbetegség (GDM)
  • a diabetes szövődményeinek elkerülése vagy a már kialakult szövődmények étrendjének összehangolása a cukorbetegség étrendjével

krónikus veseelégtelenség:

  • diabéteszes veseelégtelenség és a cukorbetegség étrendjének összehangolása 
  • a veseelégtelenség és más társbetegségek étrendjének összehangolása
  • a dialízis étrendi terápiájának támogatása

fenntartható testtömeg-csökkentés:

  • mérsékelt testtömeg-csökkentés támogatása konzultációkkal, egyénre szabott feladatokkal ételrendelés esetén az étlapok megbeszélésével
  • segítek a kiegyensúlyozott, változatos étrend kivitelezésében egyénre szabott étrendi tervvel,
  • nem fogjuk elfelejteni az egészséges táplálkozás alapelveit és a kedvenc ételeket 😉

étrend felépítése műtétek után:

  • egyénre szabott étrendi terv (sebészeti) műtétek után

kockázati tényezők csökkentése étrenddel:

  • magas koleszterin és/vagy triglicerid szint – szakirodalmi adatok szerint önmagában az
  • étrendi terápia 17-29%-os javulást hozhat a „rossz”, LDL-koleszterin csökkentésében
  • magas húgysavszint

tápszeres táplálás:

  • az étrend kiegészítése betegségspecifikus tápszerekkel, pl.: alultápláltság, műtétek utáni felépülés időszakában, gyulladásos bélbetegek, onkológiai betegek esetén
  • iható tápszerek beépítése az étrendbe

Dietetikai szakrendelésünket nemcsak a panaszok megjelenését követően, hanem megelőzésként is bátran keresse!

  • várandósság és a szoptatás – megváltozott tápanyag-igények kielégítése étrenddel, felmerülő kérdések megválaszolása
  • vegetáriánus, vegán étrend – táplálkozási ajánlásoknak megfelelő étrend összeállítása
  • ha szeretné átbeszélni étrendjét egy egészségügyi táplálkozási szakemberrel
Mit hozzon magával a konzultációra? 
  • orvosi előzmények (legutóbbi vérkép, orvosi leletek, zárójelentés)
  • cukorbetegek: vércukornapló – amennyiben a kezelőorvos ajánlotta a vezetését – letöltés: vércukornapló / vércukornapló GDM
  • inzulinnal kezelt cukorbetegnek javasolt, de nem a konzultáció feltétele: 3 napos étrendi-inzulin-vércukornaplóletöltés: inzulinos vércukornapló
  • emésztőszervi betegségek, panaszok esetén: javasolt, de nem a konzultáció feltétele 3 napos étrendi-tüneti naplóletöltés: napló / napló dm
Elérhető szolgáltatások a dietetika szakrendelésen

Első dietetikai konzultáció – 60 perc

  • dietetikai anamézisfelvétel
  • betegség(ek)re specifikus étrendi részletezés
  • étrendi célok és a hozzá vezető főbb lépések közös meghatározása

Kontroll dietetikai konzultáció

  • 3 hónapon belüli kontroll esetén választható a „rövid” kontroll: 30 perc
  • 3 hónapon túl vagy több kérdés, megbeszélnivaló esetén: 60 perc
  • felmerülő kérdések és tapasztalatok megbeszélése
  • új étrendi célok és lépések megfogalmazása

Egyénre szabott 7 napos étrendi terv, receptgyűjteménnyel

  • betegség, orvosi előzmények alapján felállított étrend
  • figyelembe veszi a kedvelt és „nemszeretett” ételeket és a páciens lehetőségiet
  • az étrenddel legalább 7 féle reggeli/ ebéd/ vacsora és kisétezés/ snack ötletet kap, amit szabadon variálhat
  • nem egy merev diétarendszer, nem egy előre megírt sablonétrend, ezért a konzultációt követő napokban kerül összeállításra, e-mailben küldjük
Szakemberünk:

Szálka Brigitta – dietetikus

Scroll to Top
Scroll to Top