Élj színesen, egyél színesen!

Ahhoz, hogy minél gazdagabb legyen a bélflóránk, az étrendünkben is figyelnünk kell a változatosságra. Minél színesebb az étrend, annál többféle értékes növényi színanyagot, úgynevezett polifenolokat viszünk be a szervezetünkbe.

polifenolok olyan szerves vegyületek, amelyek többek között a zöldségek, a gyümölcsök, színének, illatának kialakításáért felelősek. A polifenolok antioxidáns hatásuknak köszönhetően támogatják az immunrendszert.

Növényi színanyagokban, polifenolokban gazdag nyersanyagok például:

  • piros bogyósok (áfonya, ribizli, berkenye, fekete szeder): antocianinok
  • vörös szőlő fekete cseresznye: antocianinok
  • zöldtea, fekete tea, kávé: katechinek
  • sárgarépa, sütőtök, kajszibarack: béta-karotin
  • brokkoli, spenót, sóska, salátafélék: lutein
  • paradicsom, görögdinnye, grapefruit: likopin

Számos gyógynövénnyel is támogathatjuk az immunrendszerünket:

Mezei kakukkfű

  • támogatja az immunrendszer működését 
  • bélműködést is harmonizálja
  • sokoldalúan felhasználható: fűszerezéshez, illóolajként
  • gyermekeknek a fürdővízhez adagolva
  • 2 éves kortól hígítva teaként adható, hasfájós gyerekeknek különösen ajánlott

Fürtös menta

  • immunrendszer támogató, baktériumölő hatású
  • segít a lázcsillapításban, gyulladáscsökkentésben, légúti és húgyúti fertőzéseknél egyaránt
  • csillapítja a köhögést, orrdugulás, hörgőgyulladás
  • emésztésjavító hatású
  • napi 1-3 csészével korlátlan ideig iható
  • gyerekeknek 2 éves kortól adható

Csipketea

  • magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően támogatja a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel szemben. ú
  • erősíti az érfalak rugalmasságát is, ezért érszűkület, érelmeszesedés megelőzésére is érdemes inni
  • forrázni tilos, mert a C-vitamin hő hatására elbomlik.
  • Napi fogyasztásra ajánlott téli szezonban
  • 1 éves kortól akár naponta is lehet adni a gyerekeknek

Erdei szederlevél

  • támogatja az immunrendszert
  • segíti a méregtelenítő folyamatokat
  • gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású
  • kontrollálja a kezdődő cukorbetegséget
  • enyhíti a köszvényt
  • torokfájás, mandulagyulladás esetén érdemes rendszeresen gargarizálni vele
  • folyamatosan iható napi rendszerességgel, nem kell szünetet közbe iktatni fogyasztásánál
  • gyermekeknek hígítva adható 6 éves kortól

Tegyél színeket a tányérra:

Narancsos sütőtök leves

  • 1 db közepes hokkaido tök
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2,5 dl cukormentes kókuszital
  • 2 evőkanál kókuszkrém
  • 1 darab vérnarancs
  • 2 dl víz
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

A tököt félbevágjuk, megtisztítjuk a magoktól. A kibelezett tököt szeletekre vágjuk és 180 C fokra előmelegített sütőben, alufóliával bélelt tepsiben 40-50 perc alatt megsütjük. Egy vérnarancs levét kifacsarjuk, félretesszük. A tököt kivesszük a sütőből, kicsit hűlni hagyjuk. A megsült húsát levágjuk a héjáról, lábosba tesszük, felöntjük vízzel és főzzük forrástól számított 3 percig fedő alatt. Egy botmixer segítségével pürésítjük, majd felöntjük növényi itallal. Sóval, borssal ízesítjük, 10 percig főzzük, majd levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a vérnarancs levét és a kókuszkrémet, jól elkeverjük.

Laktózmentes, gluténmentes, vegán étel. Fogyni vágyók és cukorbetegek önálló ebédételként fogyaszthatják.

Céklás-tormás szendvicskrém:

  • 500 g zsírszegény túró
  • 4 evőkanál natúr joghurt
  • egy teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál csemege torma
  • 300 g cékla reszelve
  • díszítéshez fekete olajbogyók félbevágva
  • egy csipet őrölt kömény
  • só (csak ha szükséges)

A hozzávalókat összekeverjük és teljes őrlésű kenyérre vagy Finn Crispre kenjük, de beletölthetjük paprikába/paradicsomba is. A tetejét félbevágott fekete olajbogyókkal díszítjük. Kiváló reggelire vagy vacsorára.

Scroll to Top