Karácsonyi menüsor

Íme néhány ötlet, hogy finom és egészséges is legyen az ünnepi menüsor.

Gesztenyés sütőtökleves:

(4 adag)

  • 200 g gesztenye
  • 2 evőkanál tökmagolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 kg sütőtök
  • 6 dl zöldségleves alaplé
  • só, bors, kakukkfű

Pároljunk üvegesre 2 evőkanál olajon 1 kis fej aprított hagymát, adjunk hozzá a feldarabolt sült gesztenyét, és pirítsuk 3-4 percig. Forgassuk össze apróra kockázott sütőtökbéllel, engedjük fel 6 dl zöldségleves alaplével, és fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, kakukkfűvel. Főzzük puhára lassú tűzön kb. 20-30 perc alatt, majd törjük darabosra villával vagy pürésítsük botmixerrel.

A hal lehet az ünnepi vacsora fénypontja, érdemes hazai fajtát választani a tengeri helyett.

Fűszeres pisztráng sütőben sütve:

(4 adag)

  • 500 g pisztráng tisztítva
  • 3 kanál olívaolaj
  • 3 fej vöröshagyma
  • ízlés szerint fokhagyma
  • szárított petrezselyem, só, őrölt bors, pirospaprika, majoranna ízlés szerint
  • 1 kis citrom szeletelve

A konyhakész pisztrángot beirdaljuk és befűszerezzük, majd 2-3 órára betesszük a hűtőbe pácolódni. Egy tepsibe zsírpapírt fektetünk, majd kenőtoll segítségével megkenjük egy kevés olívaolajjal. A hal beirdalt részeibe fél-fél karika citromot teszünk. Rászórjuk a felkarikázott fokhagymát. Fél deci vizet öntünk alá és letakarjuk a tepsit alufóliával. 30 percig sütjük, majd levesszük a fóliát és 10 perc alatt pirosra sütjük. Köretként salátát vagy tepsis zöldséget tálaljunk hozzá.

A köreteknél figyeljünk rá hogy friss, szezonális alapanyagokból dolgozzunk. Az idényszerű zöldségek finomabbak és több vitamint is tartalmaznak, mint a mirelit vagy konzerv változatok.

Tepsis téli zöldségek:

(4 adag)

  • 5 db sárgarépa
  • 2 db paszternák
  • 1 fej zeller
  • 1 db cékla
  • 2 db lilahagyma
  • 2 db cikória
  • 2 ek olívaolaj
  • római kömény
  • 2-3 db babérlevél
  • bors
  • csipet kurkuma, ízlés szerint

A hozzávalókat megtisztítjuk és felkockázzuk. Egy tepsit vagy jénai tálat kikenünk olíva olajjal és beletesszük a kockára vágott zöldségeket. Megszórjuk ízlés szerint római köménnyel, sóval, borssal, kurkumával, majd az egészet összekeverjük, és teszünk hozzá néhány babérlevelet. A tetejére is tehetünk egy kis olíva. A jénai tálat letakarjuk üvegfedővel vagy alufóliával, majd betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Ahhoz, hogy a zöldségek elkezdjenek megpuhulni, kb. 50 percig a fólia alatt sütjük, majd levesszük a fóliát, és további 15 percig pirítjuk. (Az utolsó fázisban süthetünk rá zsírszegény sajtot is). A végén, ízlés szerint, kakukkfűvel és petrezselyemmel is megszórjuk.

Túrós pohárkrém:


(4 adag)

  • 4 kis pohár (összesen 600 g) natúr joghurt vagy kókuszkrém
  • 3 evőkanál méz vagy stevia édesítő ízlés szerint
  • 250 g zsírszegény túró vagy Ricotta
  • őrölt fahéj, kakaópor vagy karobpor (szentjánoskenyérfa őrleménye, kakaópor alternatívája)
  • vaníliavelő
  • liofilizált vagy mirelt bogyós gyümölcsök
  • ízlés szerint tejszín vagy kókusztejszín a tetejére

A (növényi) joghurtot, mézet/steviát és a túrót/ricottát illetve a vaníliavelőt, fahéjat/kakaópor/karob port összekeverjük villával, vagy ha igazán krémesre szeretnénk, akkor botmixerrel turmixoljuk. 4 pohárba, vagy kehelybe adagoljuk, majd a tetejét liofilizált vagy mirelit bogyós gyümölcsökkel díszítjük. Hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek, erre elég kb. fél óra, de akár előző nap is elkészíthetjük, így ebédnél már csak tálalnunk kell a desszertet. A tetejére kerülhet még (kókusz)tejszín is.

Az ajándékok részeként saját készítésű szaloncukrot is készíthetünk, cukormentes változatban.

Diétás zselés szaloncukor:

  • 3 dl frissen facsart narancslé (vagy más frissen facsart gyümölcslé)
  • 40 g pektin
  • 3 evőkanál folyékony stevia édesítő ízlés
  • 1 teáskanálnyi frissen facsart citromlé
  • 200 g étcsokoládé
  • 0,5 dl tejszín vagy kókusztejszín

A frissen kipréselt gyümölcslevet felforraljuk. Amíg a lé felforr, kimérjük a pektint és hozzákeverjük az édesítőt. Az édesítős pektint a forrásban lévő gyümölcsléhez adjuk és habverővel nagyon gyors mozdulatokkal simára keverjük. Hozzáadjuk a citromlevet és folyamatos, gyors keverés mellett besűrítjük. Fontos, hogy gyorsan keverjük bele a pektint a gyümölcslébe és ne fakanállal, hanem habverővel, mert másképp össze fog csomósodni! Amíg le nem húzzuk a tűzhelyről (maximum 1 perc onnantól számítva, hogy belekevertük a pektint), kevergessük, mert különben össze fog állni! A besűrűsödött gyümölcslevet egy 18*9 cm méretű, lehetőleg alacsony falú tálba öntjük és körülbelül 2 órára hideg helyre tesszük. Ha a zselé teljesen megszilárdult, késsel körbevágjuk és óvatosan alányúlunk és kiöntjük egy vágódeszkára. A zselét ízlés szerinti nagyságú kockára vágjuk, 25-30 db szaloncukor készülhet ebből a mennyiségből. A szaloncukrok kimártásához az étcsokoládét feldaraboljuk és a (kókusz)tejszínnel vízfürdő felett megolvasztjuk. A zselé kockákat egyenként villára tesszük, a csokis tálba tartjuk és mindegyiket bevonjuk egy-egy evőkanál étcsokoládéval. Óvatosan megrázogatjuk a villával a tál felett, hogy lecsöpögjön róla a felesleg és egy sütőpapírral bélelt tálcára sorakoztatjuk. Ha megdermedt a csokibevonat, a szaloncukrot díszes csomagolópapírba csomagolhatjuk.

Áldott Karácsonyi Ünnepeket kívánunk!

Scroll to Top