Karácsonyi ünnepek a környezettudatosság jegyében

Míg régen az adventi időszak fókuszában a békés elcsendesedés és a hálaadás volt, ma erről teljesen megfeledkezve a karácsonyi időszak a felesleges tárgyak vásárlásáról és az ételek pánikszerű felvásárlásáról szól.

Csakis rajtunk múlik, hogy idén változtatunk-e ezen. A mennyiség helyett válasszuk a minőséget! Készítsünk szerényebb adagokat, ami valóban el is fogy. Legyünk ínyencek, vásároljunk kistermelőktől, amit csak lehet, és minél kevesebbet a nagyáruházakból.

Ha mégis hipermarketben vásárolunk, akkor:

– vigyünk magunkkal vászon szatyrot, kosarat

– ne egyesével csomagolt termékeket válasszunk

– részesítsük előnyben a helyi, szezonális, natúr termékeket

– ne vegyünk meg egy árut csupán azért, mert akciós, ha nincs rá szükségünk éppen

Beszéljük meg a családdal, ki mit enne szívesen. Ha rokonokhoz, barátokhoz is hivatalosak vagyunk ebédre-vacsorára, akkor azokra a napokra elég lehet egy könnyű leveset, salátát tervezni otthonra.

Ha marad a menüből, akkor osszuk el a család és a barátok közt, ha tartós, akkor tegyük bele ENNI ADOK DOBOZOK-ba a rászorulók számára. Ami nekünk felesleges, másnak akár életmentő lehet.

A konyhai maradékokat ne dobjuk rögtön a szemetese, amit csak lehet, hasznosítsuk újra!

Az egyik leggyakoribb ételmaradék a kenyér- és péksüteményfélék. Könnyen bepenészedhetnek, ilyenkor már sajnos nincs mit tenni. A megfelelően tárolt kiszárított kenyérfélét még számos módon felhasználhatjuk.

  • Daráljuk le a száraz kenyeret, kitűnő házi morzsa lesz belőle
  • Szikkadt zsemléből, kifliből készülhet melegszendvics, pirítós, mákos guba
  • Kevesebb zsiradékkel sütött bundás kenyér
  • Karácsonyi időszakból maradt kalácsból máglyarakás, kekszsüti
Maradék húsból:
  • Fasírt, zöldségekkel kiegészítve
  • Húspuding
  • Zöldséges húsos ragu maradék hús
Az ünnepi levesből megmaradt zöldségeket felhasználhatjuk:
  • Pürének vagy zöldségkrémnekextra fűszerrel, olívaolajjal
  • Zöldséges-húsos ragunak
  • Zöldség fasírtnak
  • Zöldséges pitébe, sós muffinba
  • Franciasaláta alapnak
  • Burgonyahéjból burgonyachips készülhet légkeveréses sütőben
Sérült gyümölcsből, ami még nem romlott:
  • Gyümölcs turmix (smoothie)
  • Gyümölcsleves
  • Gyümölcsmártás
  • Gyümölcsös pite tölteléke
  • Gyümölcssaláta

Vásároljunk kevesebb, de minőségibb csokoládét!

A lapos, egyen ízű, szójalecitines Callebaut pasztillából készült csokik helyett kóstoljuk meg az igazán fenntartható, Bean to Bar csokoládékat. Ezeknél a finomságoknál a kakaóbabot méltányos áron vásárolja fel a csokoládé készítő mester egyenesen a kakaóbab farmertől és szinte valamennyi folyamatot a csokoládé manufaktúra végezi el. Így meg tudják őrizni az adott kakaóbab fajtára jellemző különleges ízjegyeket. Ezek a csokoládék jóval magasabb áron érhetőek el, de a csokoládé nem is napi fogyasztási cikk, hanem luxustermék.

Ha mégis túl sok csoki mikulást kapnak a gyerekek a rokonoktól, akkor készülhet belőle:
  • házi sütésű keksz bevonata
  • házi szaloncukor bevonata
  • brownie
  • házi forró csokoládé
A háziállatok is kivehetik a részüket a maradékok eltüntetésében. Azért óvatosan, bizonyos ételek veszélyesek lehetnek négylábú családtagjaink számára. Amit jobb, ha nem adunk oda nekik:
  • Túl zsíros, erősen fűszeres ételek
  • Puffasztó ételek
  • Sós, fűszeres nassolnivalók, pörkölt olajos magok
  • Cukoralkohol típusú édesítőszerrel készült ételek (xilitol, maltitol, eritritol, szorbitol)
  • Csokoládé
  • Burgonyafélék (paradicsom, padlizsán vagy paprika is ide tartozik)
  • Avokádó
  • Hagymafélék, csípős paprika
  • Rebarbara, sóska, spenót
  • Nyers tojás, nyers hús
  • Nagy mennyiségű csont, szálkás hal
  • Tehéntej
  • Kávé, tea, alkohol és energiaital

Hamarosan maradék mentő recept ötleteket hozunk!

Nyikos Ráhel dietetikus

Scroll to Top