
Élj színesen, egyél színesen!
Ahhoz, hogy minél gazdagabb legyen a bélflóránk, az étrendünkben is figyelnünk kell a változatosságra. Minél színesebb az étrend, annál többféle értékes növényi színanyagot, úgynevezett polifenolokat viszünk be a szervezetünkbe. A Szófia Magánklinika szakemberei segítenek összeállítani a megfelelő étrendet.
A polifenolok olyan szerves vegyületek, amelyek többek között a zöldségek, a gyümölcsök, színének, illatának kialakításáért felelősek. A polifenolok antioxidáns hatásuknak köszönhetően támogatják az immunrendszert.
Növényi színanyagokban, polifenolokban gazdag nyersanyagok például:
- piros bogyósok (áfonya, ribizli, berkenye, fekete szeder): antocianinok
- vörös szőlő fekete cseresznye: antocianinok
- zöldtea, fekete tea, kávé: katechinek
- sárgarépa, sütőtök, kajszibarack: béta-karotin
- brokkoli, spenót, sóska, salátafélék: lutein
- paradicsom, görögdinnye, grapefruit: likopin
Számos gyógynövénnyel is támogathatjuk az immunrendszerünket:
Mezei kakukkfű
- támogatja az immunrendszer működését
- bélműködést is harmonizálja
- sokoldalúan felhasználható: fűszerezéshez, illóolajként
- gyermekeknek a fürdővízhez adagolva
- 2 éves kortól hígítva teaként adható, hasfájós gyerekeknek különösen ajánlott
Fürtös menta
- immunrendszer támogató, baktériumölő hatású
- segít a lázcsillapításban, gyulladáscsökkentésben, légúti és húgyúti fertőzéseknél egyaránt
- csillapítja a köhögést, orrdugulás, hörgőgyulladás
- emésztésjavító hatású
- napi 1-3 csészével korlátlan ideig iható
- gyerekeknek 2 éves kortól adható
Csipketea
- magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően támogatja a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel szemben. ú
- erősíti az érfalak rugalmasságát is, ezért érszűkület, érelmeszesedés megelőzésére is érdemes inni
- forrázni tilos, mert a C-vitamin hő hatására elbomlik.
- Napi fogyasztásra ajánlott téli szezonban
- 1 éves kortól akár naponta is lehet adni a gyerekeknek
Erdei szederlevél
- támogatja az immunrendszert
- segíti a méregtelenítő folyamatokat
- gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású
- kontrollálja a kezdődő cukorbetegséget
- enyhíti a köszvényt
- torokfájás, mandulagyulladás esetén érdemes rendszeresen gargarizálni vele
- folyamatosan iható napi rendszerességgel, nem kell szünetet közbe iktatni fogyasztásánál
- gyermekeknek hígítva adható 6 éves kortól
Tegyél színeket a tányérra:
Narancsos sütőtök leves
- 1 db közepes hokkaido tök
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2,5 dl cukormentes kókuszital
- 2 evőkanál kókuszkrém
- 1 darab vérnarancs
- 2 dl víz
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
A tököt félbevágjuk, megtisztítjuk a magoktól. A kibelezett tököt szeletekre vágjuk és 180 C fokra előmelegített sütőben, alufóliával bélelt tepsiben 40-50 perc alatt megsütjük. Egy vérnarancs levét kifacsarjuk, félretesszük. A tököt kivesszük a sütőből, kicsit hűlni hagyjuk. A megsült húsát levágjuk a héjáról, lábosba tesszük, felöntjük vízzel és főzzük forrástól számított 3 percig fedő alatt. Egy botmixer segítségével pürésítjük, majd felöntjük növényi itallal. Sóval, borssal ízesítjük, 10 percig főzzük, majd levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a vérnarancs levét és a kókuszkrémet, jól elkeverjük.
Laktózmentes, gluténmentes, vegán étel. Fogyni vágyók és cukorbetegek önálló ebédételként fogyaszthatják.
Céklás-tormás szendvicskrém:
- 500 g zsírszegény túró
- 4 evőkanál natúr joghurt
- egy teáskanál citromlé
- 1 teáskanál csemege torma
- 300 g cékla reszelve
- díszítéshez fekete olajbogyók félbevágva
- egy csipet őrölt kömény
- só (csak ha szükséges)
A hozzávalókat összekeverjük és teljes őrlésű kenyérre vagy Finn Crispre kenjük, de beletölthetjük paprikába/paradicsomba is. A tetejét félbevágott fekete olajbogyókkal díszítjük. Kiváló reggelire vagy vacsorára.
További receptötletekre van szüksége, vagy kérdése lenne, keresse bátran a Szófia Magánklinika munkatársait.
Szófia Magánklinika