IDEGSEBÉSZET

Az idegsebészet az idegrendszer különböző részeinek operálható betegségeivel foglalkozik. Az idegsebészeti ellátás kiterjed a központi idegrendszer (agy és gerincvelő) és a perifériás idegrendszer  bizonyos részeinek betegségeire.

Mikor keressük fel az idegsebészt?

  • Idegsebészeti tevékenységem kiterjed a teljes gerinc degeneratív (pl. porckorongsérv (gerincsérv), gerinccsatorna szűkület, csigolya csúszás (lystesis)), daganatos (a gerinccsatornában elhelyezkedő, valamint a gerincoszlopot érintő gerincdaganat) és traumás (baleseti) sérüléseinek (pl. gerinctörés), megbetegedéseinek bonyolult, fémanyaggal történő rögzítést igénylő eseteire.
  • A koponyaűri kórfolyamatok műtéti kezelésére egyaránt, mint a neuroonkológiai (agydaganat), vérzéses kórképek, érgomolyag (cavernoma)), agyvízkeringési zavarokat (hydrocephalus) elhárító és a koponyacsont hiányát pótló (cranioplasztika) beavatkozások.

IDŐPONTFOGLALÁS

06 20 567 8200

Elérhető vizsgálatok az idegsebészeti szakrendelésen

  • Idegsebészeti szakorvosi vizsgálat, receptírással
  • Idegsebészeti kontroll vizsgálat, receptírással
  • Receptírás (vizsgálat nélkül)

Mit hozzon magával a vizsgálatra?

  • Korábbi orvosi vizsgálatok eredményeit, vagy egy összefoglalást a korábbi betegségekről, zárójelentést a kórházban fekvésekről, problémákról
  • Legfrissebb, egy hónapnál nem régebbi laboreredményeit
  • Ha van, akkor a képalkotó-vizsgálati eredményeit (ultrahang, CT, MRI stb.)
  • Gyógyszereinek pontos listáját

Mi történik a vizsgálaton és vagy beavatkozáson?

Az idegsebészeti vizsgálat a kórelőzmények feltárásával kezdődik.  Megnézzük az esetleges korábbi leleteket, meghallgatjuk a páciens panaszait (anamnesis felvétel). Ezután fizikális vizsgálatra kerül sor, mely során a panaszoknak megfelelően vizsgáljuk az a koponya, gerinc elváltozásait, az agyidegek beidegzését, izmok tónusát, beidegzését, reflex vizsgálatokat. Érőkör vizsgálatát, beszédet, kooordinációt, járást. Az idegsebészeti vizsgálat fontos részét képezik a képalkotó vizsgálatok, ezek közül leggyakrabb röntgen, CT és MR vizsgálatokra kerül sor. Ezeken kívül az  javasolhatunk ultrahang és elektrofiziológiai vizsgálatokat.Ezt követően a panaszok, a kórelőzmény, a fizikális és a képalkotó vizsgálatok eredménye alapján dönt a terápiás kezelésről, mely lehet konzervatív (gyógyszer, fizikoterápiagyógytorna) vagy műtéti kezelés. Klinikánkon a konzervatív kezelések elvégzésére van lehetőség jelenleg.

Szakorvosunk:

Dr. Lencsés Tamás – Idegsebész főorvos

Scroll to Top