MEDITERRÁN ÉLETMÓD
Január 17. az olasz konyha napja, melyet 2008 óta ünneplünk. Ebből az alkalomból foglalkozunk most a méltán híres mediterrán életmóddal.
Tudatosan nem diétának hívnom, mert annál jóval többről van szó. Sokkal inkább étkezési, sőt életfilozófiát takar. A mediterrán étrend lényegében egy gyűjtőfogalom. Ancel Keys amerikai tudós alkotta meg a fogalmat az 1950-es években, amely a Földközi-tenger térségében élő népek hagyományos étkezési szokásait írja le. Vannak apróbb eltérések az egyes déli népeknél, a lényeget illetően mégis megegyezik a gasztrokultúrájuk.
Ezek a dél-európaiak tényleg tudnak valamit. Az általuk alkalmazott étrend jótékony egészségügyi hatásait számos kutatás bizonyította már.
Ugye jól esne egy hideg téli napon odacsöppenni a napsütötte olasz tengerpartra? Ez sajnos nem megoldható, de azért a tányérunkra odavarázsolhatunk egy csepp Itáliát.
Nézzük meg, miből áll össze az igazi mediterrán menü:
- Az étkezések alapját a friss, szezonális, helyi zöldségek és gyümölcsök, hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonafélék, valamint abból készült kenyerek, paszták adják
- A mediterrán népek kevésbé sóznak, mert bátran és változatosan használják a helyi friss vagy szárított fűszernövényeket ízesítésre
- Jellemző a rendszeres halfogyasztás
- A melegvérű állatok húsát nem fogyasztják napi szinten, és többnyire zsírszegényebb, fehér húsokat esznek, például szárnyasok húsát
- Ritkán kerül a tányérra vörös hús (sertés, marha, vadhús)
- Kedvelik a fermentált tejtermékeket; főleg a friss sajtokat és a joghurtot
- Helyben termesztett, hidegen préselt olívaolajjal főznek, sütnek
- Rendszeresen egészítik ki olajos magvakkal a napi menüt
- Édességként elsősorban friss és aszalt gyümölcsöket, joghurtos gyümölcsleveseket, teljes kiőrlésű lisztből készült süteményeket esznek
- Nem vetik meg a minőségi vörös bort, de csak mértékkel fogyasztják
És ami csaknem fontosabb, mint az étrend:
- Rendszeres délutáni szieszta
- Aktív, mozgásban gazdag életmód
- Tánc és zene szeretete
- Pezsgő közösségi élet, intenzív beszélgetések, amolyan olasz virtusban
Jól hangzik igaz? Mindezek a fent említett életmódbeli szokások segítenek levezetni, oldani a stresszt, így annak ellenére, hogy az olasz habitus jóval tüzesebbnek látszik, mint az északabbra élőké, mégis kevéssé feszült az életük, élhetőbbek a mindennapjaik.
Összefoglalva tehát a hagyományos mediterrán étrend nem csupán egy a számos tiszavirág életű diétatrend közül.
Az étrend a jótékony hatását komplexitásának köszönheti.
- Mentes a transzzsírsavaktól, hiszen nem tartalmaz hidrogénezett növényi zsírokat, alacsony koleszterin tartalmú, mert alig tartalmaz állati eredetű zsiradékokat
- Az alacsonyabb sóbevitel és a több, magas kálium és magnézium tartalmú zöldség, zöldfűszer és hüvelyes vérnyomás csökkentő-szabályozó hatású
- A magas növényi szterol és polifenol bevitel lassítja a szervezet öregedési folyamatait. Ezek antioxidáns hatásuknak köszönhetően immunerősítő hatásúak, segítenek a betegségek megelőzésében is
- Közel sem vásárolnak annyi kész- és félkész ételt, több jut idő a főzésre
- Feldolgozott húskészítmények (pl. felvágottak, húskonzervek) elvétve kerülnek az asztalukra
- A nyugat-európai étrendhez képest jóval kevesebb finomított szénhidrátot (cukrot, fehér lisztet) tartalmaz
- A durum lisztből készült pékáruk vízben nem oldódó élelmi rost tartalmának hatására a szénhidrátoknak és a zsíroknak kisebb hányada szívódik fel, valamint csökkentik az ételek glikémiás indexét
- Az étrend magas rosttartalma, különösen a vízoldékony rostok táplálják a velünk-bennünk élő jótékony bélflórát
Kiknek ajánlott?
A mediterrán életmód kiemelten ajánlott cukorbetegek részére, de jelentős túlsúly esetén némi módosítás szükséges a nyersanyagválogatás tekintetében.
Szív-érrendszeri problémák esetén szintén javasolt, fontos szerepet játszik a szívritmuszavarok megelőzésében.
Beigazolódni látszik a mediterrán diéta szerepe bizonyos rosszindulatú daganattípusok megelőzésében is.
És akkor jöjjön két gyors és ínycsiklandó olasz recept!
Mediterrán kölessaláta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 300 g köles (szárazon mérve)
- 8 dl víz
- 1 fej lilahagyma
- 4 db paradicsom
- 4 db pritamin paprika
- egy közepes kígyóuborka
- só mértékkel
- 2 csipet őrölt bors
- egy csokor friss petrezselyemzöld
- pár csepp balzsamecet
- pár csepp extra szűz olívaolaj
Kevés olívaolajon megdinszteljük a felaprított hagymát, majd hozzáadjuk a kölest is és kissé lepirítjuk. Felöntjük két és félszeres mennyiségű vízzel, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Ha már elfőtte a vizet, hozzákeverjük az apró kockákra vágott paradicsomot, paprikát, uborkát és az alaposan megmosott, felaprított friss petrezselyemzöldet, illetve ízlés szerint pár csepp balzsamecetet.
Elkészítési idő: 35 perc
Grillezett gazpacho leves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 3 szál zellerzöld
- 1 fej vöröshagyma
- 3 darab pritamin paprika
- 3 szál petrezselyem
- 4 darab paradicsom
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 darab kígyóuborka
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 darab citrom
- egy teáskanál só
Grillsütőn megsütjük a zöldségeket. A kaliforniai paprikát a héjával lefelé fordítva, kb. 20 percig sütjük forgatás nélkül. Ha kihűlt, lehúzzuk a héját. A paradicsomot és a hagymát szintén héjastól lefelé fordítva grillezzük 10-12 percig. A fokhagyma gerezdeket alufóliába csomagolva, körülbelül 5 percig sütjük, míg megbarnul, és megpuhul. A paradicsomot, miután megtisztítottuk az elszenesedett részektől, lehúzzuk a héját, és a fokhagymával, paprikával, uborkával apróra vágjuk és turmixgépben simára turmixoljuk. Hozzáadjuk a citromlevet, az olajat, sót, petrezselymet és a zellert és simára keverjük.
Elkészítési idő: 50 perc
Jó étvágyat kívánok!
Nyikos Ráhel – Dietetikus